Jak uspořádat potraviny v ledničce, aby zůstaly čerstvé

Tuesday 04. May 2021 |
Autor: Monika Šaríková

Házíte potraviny do chladničky halabala nebo dodržujete systém? Víte, že různé druhy potravin mají jiné nároky na vlhkost nebo teplotu v ledničce? Pojďme se podívat, kam co patří dle odborníků.

Jak správně nastavit teplotu a vlhkost v chladničce

Aby lednička fungovala co nejlépe (tj. udržovala potraviny v dobrém stavu, běžela na optimální výkon a držela si stále co nejnižší energetickou spotřebu), je důležité správně nastavit vnitřní prostředí chladničky - teplotu a vlhkost. 

 

Teplota uvnitř ledničky by se měla pohybovat kolem 8 stupňů Celsia. Při této teplotě se rozmnožuje pouze minimum škodlivých mikroorganismů, které napadají potraviny. 

 

Co se týče vlhkosti, ideální je držet ji na 80 %. Při nižší vlhkosti potraviny vysychají a ztrácí barvu i nutriční hodnotu. Vyšší vlhkost zase vyvolává kondenzaci, která snižuje výkon a podporuje růst plísní a bakterií.

 

Než nákup uložíte do ledničky, přemýšlejte, kam co patří. Správné uložení je uchová déle v perfektním stavu.

Každá potravina má v ledničce místo, kam patří

Všechny police, přihrádky a boxy mají konkrétní účel. Nejvyšší vlhkost je ve spodní části a směrem vzhůru klesá. Ve spodní části se nachází jeden nebo dva boxy, následují otevřené police. Ve dveřích lednice bývají praktické přihrádky. Začneme hezky odspodu.

  • Ovoce a zelenina. Vyšší vlhkost vyhovuje ovoci a zelenině, proto patří do spodních šuplíků. Před uložením ji nemyjte, narušilo by to vlhkost.
  • Maso a ryby. Vyšší vlhkost nevadí také masu a rybám. Ukládejte je hned nad boxy. 
  • Uzeniny a sýry. Zhruba doprostřed ledničky patří šunky, salámy, tvrdé sýry, tavené sýry apod. 
  • Mléčné výrobky. Jogurty a další mléčné výrobky patří do horní části chladničky. 
  • Vybrané druhy ovoce. Do nejvýše položené poličky ukládejte ovoce, které vyžaduje nižší vlhkost. Jedná se zejména o tropické o banány, meloun či mango. Ty je ale nejlepší nedávat do ledničky vůbec.
  • Mléko, minerálky, alkohol. Pro vyšší lahve je určená spodní přihrádka ve dveřích, případně speciální držák, který se přidělá na polici.
  • Máslo a margarín ukládejte o přihrádku výše. Některé ledničky mají tuto přihrádku velkou tak, aby se do ní vešlo máslo či margarín včetně krabičky. 
  • Vajíčka patří do nejvyšší přihrádka, ve které se obvykle nachází speciální držák, která brání jejich náhodnému vypadnutí.

Na vajíčka je v lednici určený speciální držák. Vajíčka se do něj vloží bez rizika vypadnutí.

Tipy, jak správné uchovávat potraviny v chladničce

Kromě správného ukládání se hodí znát pár tipů, které ochrání potraviny v ledničce a zajistí, aby zůstaly déle čerstvé a plné živin a zabrání jejich kontaminaci.

  • Do chladničky vkládejte pouze dobře vychlazené potraviny. Hotová uvařená jídla nechte nejprve vychladnout a teprve poté je uložte do ledničky.
  • Hotová jídla skladujte v dobře uzavřených nádobách odděleně od čerstvých potravin.
  • Na hotová jídla vyhraďte vrchní box, pokud to tak děláte častěji.
  • Dbejte, aby byly veškeré potraviny v lednici vždy dobře zabalené. Zůstanou čerstvé, nevysychají a nedostanou se k nim škodlivé mikroorganismy.
  • U vakuovaného masa zkontrolujte ještě v obchodě, že je obal nepoškozený. Maso se pak rychle kazí.

Na sýry si pořiďte speciální prkénko s poklopem.

  • Maso a mléčné výrobky by nikdy neměly být uložené blízko sebe. Maso patří dolů, mléčné výrobky nahoru.
  • Na uzeniny a sýry používejte plastové krabičky nebo mikrotenové sáčky, aby nevysychaly.
  • Uzeniny zabalené do papíru doma přendejte do krabičky, fólie nebo do sáčku. Uchovávání v papíru jim nesvědčí.
  • Používejte máslenku neboli krabičku s poklopem, která brání žluknutí.
  • Vajíčka nenechávejte v papírovém obalu, v němž se běžné prodávají. Obal je totiž zdrojem mikroorganismus, které mohou kontaminovat ostatní potraviny v lednici.

Nezapomínejte udržovat ledničku čistou. Jednou za čas ji nechte odmrazit. Moderní ledničky vybavené systémem No Frost se odmrazovat nemusí. Při čištění nepoužívejte abrazivní prostředky. Pro čištění je ideální octová voda, která ji zbaví nečistot i zápachu.