K nejlepším pomocníkům v celé domácnosti jednoznačně patří kuchyňské spotřebiče. Pomáhají s uskladněním potravin i přípravou chutných pokrmů. Poradíme vám, jak je udržovat v perfektním stavu, aniž byste jejich úklidem strávily dlouhé hodiny.
Péče o kuchyňské spotřebiče nemusí být nijak zvlášť náročná, pokud průběžné udržujete pořádek. Umýt sporák, vytřít troubu a mikrovlnku po každém použití zabere malou chvilku, ale ušetří to práci a čas při větším úklidu.
To samé platí v situacích, když vám při vaření ukápne omáčka, v lednici vyteče mléko nebo v troubě upadne kus jídla pod mřížku, rozteče se a připálí. Vždy se vyplatí takové nečistoty odstranit ihned. Připálené zbytky jídel na dně trouby a usazené nečistoty se po čase likvidují mnohem hůře. Nemluvě o tom, že to nevypadá hezky, a může to vést ke vzniku nelibé vůně linoucí se z lednice či trouby.
Čisté spotřebiče vždy působí lépe.
Při úklidu kuchyňských spotřebičů začněte ledničkou. Nejprve vyjměte potraviny, vyndejte poličky a šuplíky a nechte je odmočit. Odstraňte zbytky jídel a skvrny, a poté důkladně vymyjte celý vnitřek ledničky pomocí šetrného saponátu nebo octové vody.
Vraťte umyté příslušenství a je-li to nutné, vnitřek chladničky dosušte pomocí čisté utěrky, ať se tam zbytečně nevytváří vlhkost. Do čisté a suché ledničky vraťte potraviny. Snažte se je uspořádat tak, abyste získali lepší přehled.
Než tak učiníte, využijte příležitosti a zkontrolujte trvanlivost, prohlédněte obaly a přičichněte si. Vše, co je prošlé, má poškozený obal nebo to příliš dobře nevoní, nekompromisně hoďte do koše.
NÁŠ TIP: Na dno boxů na zeleninu a ovoce vložte speciální podložku, která brání vzniku plísní a zápachů a udržuje potraviny déle čerstvé. Zápach odstraní také miska s jedlou sodou.
Náročnost očisty varné desky se odvíjí od jejího typu. Nejsnáze se čistí jednoduché indukční a sklokeramické varné desky, méně dobré klasický elektrický sporák a nejhůře plynový sporák, který má spoustu částí. Varnou desku je lepší zbavit hlavních nečistot, mastnoty a zbytků po každém vaření.
Jednou za čas použijte speciální čistič a škrabku určenou přímo na varnou desku, která ji neponičí a s jejíž pomocí z varné desky odstraníte i odolné připálené a rozlité potraviny, či zbytky usazené pod okrajemi desky.
Větší oříšek představují digestoře, na kterých se usazuje nejvíce mastnoty. Pomáhá účinný přípravek na mastnotu a a filtry čistěte za pomocí teplé vody s jemným mycím prostředkem.
Nejhůře se myje plynový sporák. Nezapomeňte tak na očištění ovládacích tlačítek a koleček.
Moderní a dražší trouby bývají vybavené samočistící technologií. Pokud však máte doma obyčejnou troubu, vystačit si budete muset s vlastními sílami. Ty vám ušetří speciální čistič, který si poradí i s vytrvalou mastnotou.
Přípravek se zpravidla nastříká na celý vnitřní povrch trouby a nechá se několik hodin dle návodu působit. Poté je stačí otřít namočeným hadříkem. V případě odolné mastnoty a dalších zbytků celý proces opakujte, až je trouba opět jako nová.
Může se zdát, že se myčka důkladně čistí při každém mytí nádobí. Není to tak úplně pravda. V myčce se usazuje vodní kámen a občas někde zůstanou uvízlé zbytky a nečistoty. Jednou za čas je dobré vnitřek myčky důkladně zkontrolovat a vyčistit.
Průběžně také používejte odstraňovač vodního kamene a mastnoty, který se vkládá pouze do prázdné myčky. Na závěr očistného procesu do myčky umístěte osvěžovač odstraňující pachy a zůstane příjemná a svěží vůně.
NAŠE RADA: Máte-li v kuchyni hodně nerezu (např. varná deska, trouba, lednička, trouba i mikrovlnka), pořiďte si speciální čistič určený přímo na nerezové povrchy. Nerez nejen zbaví nečistot, ale také jej chrání před otisky prstů. Používejte hadříky z mikrovlákna.
Máte-li myčku, používejte odstraňovač vodního kamene a osvěžovač pro příjemnou vůni.
Poklop určený do mikrovlnek nebrání ohřátí jídla, ale nedovolí, aby se části ohřívaného jídla rozprskly po celém vnitřku. Čištění mikrovlnné trouby je snazší, nemusíte-li odstraňovat několik dní zaschlé zbytky jídel.
PRAKTICKÝ TIP: Pokud na poklop výjimečně zapomenete a při ohřívání dojde k silnějšímu znečištění mikrovlnky, vložte do ní misku s vodou a plátky citronu. Nechte působit celou noc a ráno půjde nepořádek snáze pryč.
Ideální je pravidelné odmrazování, které brání vzniku námrazy. Jeden centimetr ledové pokrývky zvyšuje spotřebu až o 75 %! Jakmile vnitřek mrazáku připomíná ledovou krajinu a šuplíky jdou ven s velkými obtížemi, neotálejte a pusťte se do odmrazování.
Nejprve vypněte mrazák, případně celou lednici, a vyndejte veškeré potraviny. Uložte je na chladnější a ideálně tmavší místo, například do koupelny, určitě ne někam, kde bude teplo nebo tam bude svítit slunce.
Aby mražené potraviny nebyly dlouho mimo mrazák a lednici, rychlému odmrazení pomůže hrnec s horkou vodou, fén, solný roztok či škrabka. Po důkladném odstranění ledu mrazák vymyjte octovou nebo jarovou vodu a vysušte. Pozornost věnujte také gumovému těsnění, ve kterém se usazují nečistoty a prach.
V momentě, kdy mrazák připomíná ledovou krajinu, je nejvyšší čas jej odmrazit.